marți, 29 noiembrie 2011

Săptămână de rugăciune, bucurie duhovnicească și împreună slujire în ogorul Domnului la început de post în Parohia Ortodoxa Ramna„ Învierea Domnului” din Protopopiatul Reșița

În perioada 14 noiembrie- 20 noimbrie 2011 cu binecuvântarea Prea Sfințitului Părintelui nostru Lucian, Episcop al Caransebeșului s-a desfășurat și anul acesta la fel ca și în anii precedenți obișnuita săptămână duhovnicească devenită deja tradiție în parohia ortodoxă Ramna și așteptată cu multă râvnă de credincioșii  de pe aceste meleaguri. Am încercat să punem în inimile credincioșilor mai multă dragoste, mai multă iubire și comuniune cu Hristos Domnul și acest lucru cu ajutorul lui Dumnezeu l-am reușit. Biserica a devenit în fiecare seară plină de oameni din dorința de a ne ruga împreună, de-a aduce laudă Creatorului nostru, de a ne împărtăși din cuvântul lui Dumnezeu prin glasul  preoților care au fost invitați. În fiecare seară am slujit fie slujba Vecerniei, fie câte un Acatist  sau un Paraclis, după care preotul invitat a rostit un cuvânt de învățătură.
Credincioșii acestei parohii trec oarecum printr-un zbucium sufletesc fiind amenințați de ideea ca una din bogățiile lor, Biserica  din comunitate, la care s-au ostenit cu multă trudă spre a fi terminată și consacrată slujirii  riscă să fie „furată” și odată cu ea și adevărat noastră tradiție și credință strămoșească.  Drept urmare pentru a  rămâne vii în credința noastră  ortodoxă am organizat această săptămână de cateheză, de răspândirea a cuvântului lui Dumnezeu. Preoții invitați s-au ostenit   pentru a pune în inima și sufletul oamenilor adevărata credință ortodoxă si  ai întări să nu părăsească dreapta credință înșelați de cei care s-au infiltrat aici si anume biserica unită cu Roma  care a adus în țara noastră și în  banat începând cu anul 1700 tulburare și rătăcire oamenilor și chiar forțându-i și amenințându-i cu moarte dacă nu trec la unire. Acest lucru s-a petrecut și aici în comuna Ramna. Biserica noastră străbună a rezistat și fața acestei prigoane și a învins uniația dar prin sângele unor martiri   Prin glasul acestora, prin rugăciunea lor către Dumnezeu nu ne pierdem nădejdea că bisericile care acum sunt ortodoxe sfințite de ierarhii noștri revenite în sânul bisericii mamă împreună credincioșii lor vor rămâne ale noastre și că sângele acelor martiri este sămânța creștinilor ortodocși de azi.
Preoți invitați au fost: luni seară părintele Doru Melinescu, marți preotul Florin Hotea care este totodată și fiu al satului, miercuri, preotul IanășAmbruș, joi părintele  dr. Daniel Crecan, vineri părintele Costiș Ciprian.
Ziua de sâmbătă seara a fost destinată pentru credincioșiispre a se mărturisi în scaunul Spovedaniei. Numărul lor fiind destul de însemnat ce denotă că săptămâna încheiată a fost un real folos pentru cei care au participat în fiecare seară și au înțeles că prin comuniune cu Hristos vom birui toate ispitele acestei vieți.
Duminică la momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii după ce au fost cu luare aminte la Pastorală trimisă în acest an de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cei care au primit dezlegare de la duhovnic s-au împărtășit cu Sfintele Taine cele aducătoare de Viață Veșnică.
La ceas de seară pentru că ne aflam în duminica dinaintea prăznuirii „Intrării în biserică a Maicii Domnului” am săvârșit în prezența unui număr mare de credincioși slujba Vecerniei cu Litie. Invitat a fost Părintele Sevastian Pană de la Parohia „Iosif cel nou de la Partoș” din Reșița care nu avenit singur ci prin binecuvântarea Ierarhului nostru și a Părintelui Protoiereu de Reșița Nicolae C. Mirișan, a adus Racla cu o parte din moaștele Sfântului Iosif de la Partoș, din biserica pe care o păstorește. După otpustul vecernie părintele a rostit și un bogat și cuprinzător cuvânt de învățătură elogiind viața Sfântului Ierarh al Banatului dar și îndemnându-i pe credincioși spre a trăi o viață mai intensă cu Hristos prin Sfintele Taine, prin Biserică.
Cei prezenți s-au bucurat de comuniune frățească și de împărtășire cu cuvântul lui Dumnezeu, dar mai ales de faptul că s-au putut închina și cere ajutor cu credință acestui Odor de mare preț care a păstorit în Banat.
Astfel dăm Slavă Bunului și Milostivului Dumnezeu că a luat sfârșit o săptămână plină  de încărcătură emoțională, sufletească și de bucurie ca am trăit clipe înălțătore pregătindu-ne pentru a primii în ieslea sufletului nostru pe Pruncul Iisus Hristos, și așteptând cu emoție și suflet curat Praznicul Nașterii Domnului.
Pr. Urzicaru Ovidiu







Articolul a aparut si pe site-ul Protopopiatului. Il puteti vizualiza accesand urmatorul link http://protopopiatulresita.ro/?p=1790 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu