marți, 29 noiembrie 2011

Popas misionar spre întărirea dreptei credinte în parohia ortodoxă Ramna

În duminica tuturor Sfinților Români Preasfințitul Părintele nostru Lucian al Caransebeșului a poposit la ceas de seară în Biserica „Învierea Domnului” din parohia Ramna spre a sluji slujba Vecerniei.
Când soarele apunea peste dealurile care împrejmuiesc comuna Ramna asemănător cu zidurile care înconjoară o cetate, Ierarhul  a fost asteptat la hotarul satului de autoritatea locală, tineri calareți îmbracați în costume populare și copii cu flori în mână.
La cea de-a doua Biserică din comună mulțime de credinciosi și copii în staraie de sărbătoare    împreună cu un sobor de preoți și diaconi având în frunte pe Preaonoratul Părinte Nicolae Cătălin Mirișan Protoierul Reșiței și preotul paroh Urzicaru Ovidiu l-au intampinat pe  Preasfințitul Părinte Lucian cu pâine și sare.
În cuvântul de întâmpinare păritele protopop și-a manifesta bucuria pentru că Ierahul a fost pe cuprinsul intregii zile în Protopoiatul Reșița și a amintit ca vizita făcuta în parohia Ramna este una misionară, dar și aniversară deorece anul acestă se împlinesc zece ani de când acestă biserică revenită în sânul bisericii mamă  a fost târnosită si consacrată slujirii.
Chiriarhul locului a mulțumit pentru cuvântul de întâmpinare vizibil impresionat de numărul mare de credincioși și manifestându-și dorința de a slujii în această biserică. Pentru că, deși a vizitat acestă comunitate de mai multe ori, niciodată nu a slujit  în această biserică împodobită cu pictură nouă în anul 2001 de pictorul Maria Tudor și îngrijită de acești credincioși ortodocși marinimoși de-a lungul anilor.
În mirosul florilor de crin și trandafiri Episcopul locului împreună cu un sobor de preoți și diaconi  a slujit slujba vecerniei rostind rugăciuni înălțătore pentru preotul paroh si credincioși săi pe care îi păstorește de cinci ani de zile.
Parohul a mulțumit Ierarhului pentru pentru grija care o are pentru acestă parohie și pentru faptul că în duminica a II-ua după Rusalii, cea a tuturor Sfinților Români mărturisitori pentru dreapta credință ortodoxă a fost prezent în această parohie.
Prea Sfințitul Părinte Lucian a rostit la final slujbei  un bogat și cuprinzător cuvânt de învățătură amintind că poporul român este majoritar ortodox a fost încreștinat dintr-un început de  Sfântul Apostol Andrei și a păstrat adevărata credință ortodoxă cinstidu-și sfinții care au luptat și au pătimit pentru dreapta și adevărata credință . Totodată  a amintit  cu numele pe unii sfinți din primele veacuri creștine care au murit ca martiri, pe cei a căror sfinte moaște sunt în țara noastră pe cei din partea această de țară a Ardealului și Banatului (Sava Brancovici, Ilie Iorest,martiri luptători împotriva uniației din 1700 Visarion Sofronie Moise Măcinic și Oprea Miclăuș, Iosif cel nou de la Partoș și mulți alții) și terminând cu Sfântul contemporan cu noi Ioan Iacob Hozevitul.
Ierarhul a mai precizat că crestinii români ortodoxi nu doresc nimic altceva de la celelalte confesiuni religioase, decât acea de a fi lăsați in pace spre a ne manifesta credința noastră ortodoxă apostolică sobornicească și cheamă la dialog cinstit și omenesc pe oricare mebru al altei confesiuni fară a impune și a forța pe cineva să îmbrățișeze ortodoxia sau mai mult a da în judecată pentru un locaș de cult ingrijit și întreținut de credincioși ortodocși de atâția sute de ani.
Findcă toate aceste odoare bisericești și aceste racle cu moaște de sfinți biserica noastra le-a avut și păstrat de sute de ani înainte de anul 1700.
Așadar toți credincioșii prezenți la sfânta biserică în acea seară s-au împărtășit din cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Părintele nostru Episcop Lucian au primit iconițe cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, au fost miruți cu undelemn sfințit și au ascultat pricesne interpretate de grupul Katarsis. După care ne-am îndreptat cu toți și spre cealaltă biserică ortodoxă (din deal) închinându-ne și cântând imnul Cuvinese cu Adevărat.
Totul s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de o familie binecredincioasă a parohiei noastre unde au paricipat alturi de Ierarh și Protoieru domul Primar al comunei, doamna Viceprimar, domnul Șef de Post, cât și toți ceilalți preoti slujitori și alți invitați.
La ceas de seară Chiriarcul s-a despărțit de credincioșii acestei parohii binecuvântându-i, îmbrățișându-l pe preotul paroh și doamna preoteasă făgăduind că va reveni cu drag și bucurie pe aceste meliguri atunci când timpul îi va permite urându-le spor rodnic în ogorul Domnului și răspândirea dreptei credințe ortodoxe.
Urzicaru Ovidiu Preotul Paroh al Parohiei Ramna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu